Vaak moeten we buitenshuis ontbijten en weten we niet wat mee te nemen. Vandaag laat ik u een zeer compleet ontbijt zien dat we gemakkelijk thuis kunnen klaarmaken: yoghurt met eigengemaakte granola en eigengemaakte aardbeienjam.

Het is een heel eenvoudig ontbijt, perfect om in een Lunch&Go vershouddoos mee te nemen. Als u geen zin hebt om zelf jam te maken, kunt u natuurlijk ook kant-en-klare jam gebruiken! Maar probeer zeker het granolarecept eens uit. Gewoonweg heerlijk. Als ik granola maak, bewaar ik het altijd in een Grand Chef Cube vershouddoos, waarmee de granola wekenlang perfect bewaard kan worden.

 

Eigengemaakte granola

 • 4 eetlepels boter
 • 4 eetlepels bloemenhoning
 • 4 theelepels kaneel
 • 100 g bruine rietsuiker
 • 2 eetlepels water
 • 360 g havermoutvlokken
 • 100 g amandelschaafsel
 • 200 g pecannoten

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

Verwarm de boter samen met de honing in een steelpan op een laag vuurtje. Haal de pan van het vuur als de boter is gesmolten en voeg er de suiker en het water aan toe. Roer goed door totdat het mengsel homogeen is. Voeg de kaneel toe en roer nogmaals door.

Doe de havermout, amandelen en noten in een kom. Doe er het botermengsel bovenop en roer goed door.

Strooi het mengsel uit over een bakplaat. Bak het mengsel in ongeveer 25 minuten of totdat het lichtbruin gebakken is. Open de oven elke 5 minuten en roer het mengsel door om te voorkomen dat er veel plakkerige klodders ontstaan. Laat de granola op de bakplaat afkoelen en bewaar hem ten slotte in onze Grand Chef Cube vershouddoos.

 

Eigengemaakte aardbeienjam

 • 1 kg aardbeien
 • 700 g suiker
 • Sap van een citroen

Was de aardbeien, snijd het steeltje eraf en snijd ze in stukjes. Doe ze in een kom.

Voeg het citroensap en de suiker toe en meng het geheel goed. Laat het mengsel de hele nacht staan.

Doe het de volgende dag in een pan en breng het op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur op dat moment lager en laat het mengsel op een halflaag vuurtje sudderen, totdat het indikt (dit duurt ongeveer een half uur). Het is belangrijk om zo af en toe door de jam te roeren zodat hij niet gaat plakken.

Tijdens het verwarmen van het mengsel komt er schuim aan het oppervlak dat we het best voorzichtig kunnen verwijderen.

Als de jam zijn perfecte textuur heeft bereikt, haal hem dan van het vuur en doe de jam onmiddellijk in gesteriliseerde glazen potten. Deze moeten onmiddellijk worden afgesloten en omgekeerd worden neergezet zodat ze vacuüm trekken.

 

Doe eerst een laag van uw favoriete yoghurt in het glaasje (ik heb Griekse yoghurt gebruikt). Schep daar bovenop een lepel jam. Doe hier bovenop nog wat yoghurt. Voeg daarna drie flinke lepels granola toe en ten slotte nog een lepeltje jam. Roer goed door en uw ontbijt is klaar!

By Alma Obregon