We houden allemaal van een huis dat baadt in natuurlijk licht, maar vaak maken diverse factoren dit onmogelijk.

Ramen die te klein zien, een gebouw op het noorden, een appartement op een van de onderste verdiepingen, obstakels die vlak voor het raam staan: dit zijn enkele van de redenen waarom ons huis, of een ruimte in het bijzonder, niet de juiste hoeveelheid natuurlijk licht krijgt.

Het probleem kan worden opgelost door het volgen van enkele tips.

  1. Gebruik lichte kleuren

Een van de belangrijkste eigenschappen van kleuren is dat ze licht kunnen reflecteren of absorberen. Wit reflecteert bijvoorbeeld licht voor ca. 80%, maar dit percentage zakt wanneer de kleur donkerder wordt. Dus is het belangrijk om lichte kleuren te kiezen voor de ruimte die we lichter willen maken.

Schilder de muren wit, of in pastel of neutrale kleuren, afhankelijk van jouw smaak. Kies voor een licht gekleurde vloer, of leg er als alternatief een vloerkleed op in lichte natuurlijke kleuren.

Hetzelfde geldt voor het meubilair: wanneer het meubilair van hout is gemaakt, geef dan de voorkeur aan licht gekleurde houtsoorten, zoals grenen, esdoorn of berken. Voor gelakt of gelamineerd meubilair, kan de keuze variëren van wit tot lichtgrijs, van natuurlijke tinten tot pastelkleuren.

Wanneer je niet zonder vleugjes heldere kleuren wilt werken, kun je accessoires en ornamenten, of stoffen in levendige kleuren toevoegen.

 

 

  • Groen licht voor reflecterende en transparante oppervlakken

Een ander effectief plan om een ruimte lichter te maken is het gebruik van reflecterende en transparante oppervlakken.

Je kunt gebruikmaken van spiegels, die ook helpen om de ruimte groter te laten lijken, en van glanzende afwerkingen van meubels en bekledingen, zoals tegels voor badkamer en keuken. In dit geval kunnen er, wanneer het oppervlak niet te groot is, meer heldere kleuren worden gebruikt.

In een slaapkamer kan het bijvoorbeeld erg handig zijn om spiegeldeuren op de kledingkast te hebben, terwijl een donkere hal lichter kan worden gemaakt door een spiegel op een van de muren te plaatsen.

Voor transparante objecten kun je niet anders dan te kiezen voor tafels met glazen bladen, stoelen in een plexiglas-design, en kunststof opbergboxen, die hun steentje bijdragen aan meer licht.

  • Verminder het aantal wanden

Wanden verhinderen dat er licht binnenkomt. Het zou een oplossing kunnen zijn om enkele wanden te vervangen door een “open” ontwerp, of door glazen deuren. De wanden tussen keuken en woonkamer, of tussen studeerkamer en hal, kunnen opnieuw worden ontworpen met op maat gemaakte gipsplaten, boekenkasten met open achterzijde, of glazen deuren met een houten of smeedijzeren kozijn, ondersteund door een bewerkte basis.

Deze oplossing zorgt ervoor dat er natuurlijk licht tussen de ruimtes circuleert en dat er zelfs licht in de donkerste hoekjes terechtkomt, zoals een raamloze gang of hal.

.
  1. Gebruik kunstlicht

Het combineren van natuurlijk en kunstlicht kan een oplossing zijn voor het verlichten van een donkere ruimte.

Vermijd een hoge lamp in het midden en kies juist voor verschillende lichtbronnen op strategische plaatsen.

Voor algemene verlichting kun je een vloerlamp gebruiken die je dichtbij een wand zet: op die manier wordt het licht op de wand gereflecteerd, waardoor je een goede allround verlichting krijgt.

Ook verlichting door middel van ledstrips, die momenteel erg in de mode zijn, helpt bij het verbeteren van de algehele verlichting. Wanneer ze aan de rand van het plafond, in uitsparingen of langs de grens van de boekenkast worden geplaatst, zorgen ze voor wat extra sfeer. Ze kunnen worden aangevuld met tafellampen of plafondspots, bijvoorbeeld boven de eettafel, naast de bank of op het bureau.