Leer jezelf routine’s aan

Het meest ideaal is het om jezelf ochtendroutines aan te leren. Een routine is simpelweg een serie stappen die altijd in dezelfde volgorde worden gedaan.

Bijvoorbeeld, voor een kind: opstaan, ontbijten, tandenpoetsen, zijn jas aandoen en daarna zijn schoenen, zijn schooltas pakken.

We hangen op een zichtbare plaats een overzicht op met het stappenplan. Achter elke stap die is ‘gezet’, plakt het kind een sticker. Als het hem iedere ochtend zo goed als alleen gelukt is om de stappen in de goede volgorde uit te voeren, wacht hem een kleine beloning.

Een van de tips is het kind laten tekenen over de ‘ochtendroutine’, zodat hij zich het begrip

‘routine’eigen maakt.

Wanneer het een gewoonte wordt, is het niet meer nodig om hem aan te moedigen of te controleren: het kind volgt zelfstandig zijn routines.

Motiveer ieders zelfstandigheid te bevorderen

Niet alle kinderen hebben evenveel tijd nodig om zich ‘s morgens klaar te maken. Je moet kijken hoeveel tijd er nodig is en hun zelfstandigheid bevorderen: hoe sneller je kinderen weten waar de borden en kommen staan, hoe ze hun ontbijt moeten klaarmaken, hoe ze afval moeten scheiden, hoe meer tijd je wint. ‘s morgens de televisie aan is misschien niet de beste manier om de zelfstandigheid aan te moedigen…

Tijd voor de volwassenen

De volwassene die verantwoordelijk is voor het ‘s ochtends klaarmaken van de kinderen zou een half uur eerder moeten opstaan dan de rest van het gezin: uiteindelijk vinden we daar het beroemde “tijd voor jezelf-momentje” dat we allemaal zo graag willen! Een half uur eerder opstaan, op je eigen tempo douchen, rustig ontbijten zonder dat er elke 30 seconden een kind roept: “mama!” of “papa!”, genieten!

De verzamelbak

Ik adviseer het invoeren van wat ik een ‘verzamelbak’noem: een plek voor elk gezinslid. Een mand, doos, plastic kist…, met daarop een naamsticker. Je kinderen doen daarin wat ze aan je willen laten zien: correspondentieschrift, briefjes die getekend moeten worden, knoop die van de jas is gevallen, etc. En je legt hierin het getekende briefje voor de leerkracht, het tussendoortje voor de volgende dag, de zwemtas. Zo hoef je niet meer achter iedereen aan te rennen en te herhalen “heb je gedacht aan…?”

De hele familie bereidt ‘s avonds al de volgende dag voor

De hele familie dient al vanaf de vooravond samen te werken om ieders leven gemakkelijker te maken. Waarom niet in elke kamer wasmand neerzetten waarin iedereen zijn vuile kleding doet?

Daarna kijken we naar de weersverwachtingen en leggen onze kleding klaar voor de volgende dag. Verder vullen we de lunchtrommels, en leggen we de tussendoortjes en drink of thermosflessen klaar.

 

Kortom, we denken en werken vooruit. Op die manier worden je ochtenden meer ‘zen’.