Het zou gemakkelijk zijn als we gewoon de handleiding van de fabrikant van de koelkast zouden kunnen volgen voor een netjes opgeruimde ijskast. Als we die handleiding tenminste hebben bewaard. Hoe kan ik mijn koelkast opruimen om een onberispelijke hygiëne te garanderen, om ervoor te zorgen dat het apparaat niet meer energie verbruikt dan nodig is en om er een handige opbergplaats van te maken?

Misschien zijn er enkele (slechte) gewoonten die u zou moeten herzien?

Gewoonte nr. 1: opeenstapeling

Flessen naast uien, filets omringd door fruit en slordig opgestapelde producten: uw koelkast wordt al gauw een zooitje en de hygiëne komt in gevaar.

Oplossing:

We delen de voedingsmiddelen in per type. Waarom?

  • Bijvoorbeeld om contaminatie te vermijden tussen landbouwproducten en vlees.;
  • Of om het overzicht te behouden over onze voedselvoorraad. Zo vermijden we dat we nieuwe yoghurt kopen terwijl er nog yoghurt achterin de koelkast staat.
  • Om elk voedingsmiddel een logische en vaste plaats te geven.

Als u wilt voorkomen dat uw huisgenoten hun lievelingsproducten lukraak in de koelkast zetten, raad ik u aan om (zeker in het begin) etiketten (voorbeelden: drank/melkproducten/overschotjes) aan te brengen op de rand van de rekjes of op de zijkant (zie onderstaande foto). U kunt zelfs aangeven dat een bepaald rek door één of meerdere personen mag worden gebruikt. Zeer handig als u een appartement deelt of om te vermijden dat iemand anders uw dessert opeet!

Zo helpt u uw familieleden om de voorziene vakken te respecteren.

 

Gewoonte nr. 2: overhaasting

Soms zetten we een pan met een restje pasta direct in de koelkast, om geen tijd te verliezen en om eerlijk te zijn een beetje uit luiheid. Dat is helaas geen goed idee.

Ten eerste is het een kwestie van plaats. Een ronde pan met een deksel en een steel neemt zeer veel plaats in. Bovendien bemoeilijkt de onhandige vorm de opslag van andere gerechten. Ten tweede is het een kwestie van energieverbruik. Gerechten blijven lang warm waardoor de koelkast harder moet werken.

Oplossing:

We doen de restjes altijd in voor dit gebruik bestemde Curver-bakjes met deksel en respecteren de regel van ‘TWEE’: we laten een gerecht maximaal twee uur afkoelen op kamertemperatuur en bewaren de restjes maximaal twee dagen in de koelkast.

 

Gewoonte nr. 3: overdreven variëteit

U houdt van verschillende sauzen en kruiden en uw koelkast staat er vol mee. Maar aangezien de afmetingen van de flessen en bussen allemaal verschillend zijn en de producten op verschillende momenten zijn gekocht, bevinden sommige zich in het rek van de koelkastdeur, twee andere flesjes staan op het bovenste rek, en een grote fles staat helemaal achterin. Zo is het natuurlijk niet te verwonderen dat u meer dan eens twee keer dezelfde saus heeft gekocht.

Oplossing:

Vergeet niet dat de rekjes meestal verstelbaar zijn. Verplaats alles zo dat u de flessen en flesjes op dezelfde plaats kunt opbergen. Zelfs als u een beetje hoogte verliest, dan nog zult u bezuinigen omdat u geen dubbele aankopen meer zult doen.

 

Gewoonte nr. 4: te ijverig zijn

Uit voorzorg bewaart u alles in de koelkast. Zelfs producten die er niet thuishoren zoals tomaten, die er hun smaak verliezen, en honing, die er stolt. Verminderde verlichting, te hermetisch gesloten pakketten, lucht die niet goed tussen de voedingsmiddelen circuleert, wat niet gezond is en waardoor men niets ziet. Misschien laat uw organisatie van de koelkast toch te wensen over.

Oplossing:

In onze regionen moet niet alles koel worden bewaard. Eieren wel. Maar aardbeien niet!

Naast bovenstaande oplossingen bestaan er nog verschillende gewoontes die voor een geordende koelkast kunnen zorgen:

  • Eerst en vooral moet u sorteren. Elke week moet u de staat van de voedingsresten, groenten en bereide gerechten nagaan. Wees genadeloos: voer geen chemische experimenten uit in uw keuken!
  • Het beste moment om uw koelkast te controleren en schoon te maken met lauw water met azijn is vóór u boodschappen gaat doen.
  • Zorg ervoor dat u alles kunt overzien zonder ook maar iets te hoeven verplaatsen (of raden). Indien nodig kunt u halve schappen installeren.
  • Zet de producten die het eerst vervallen vooraan (houd de uiterste houdbaarheidsdatum in het oog).
  • Verwijder onnodige verpakkingen en kartonnen omhulsels.