Uw kind is geboren en komt bij je wonen. Hier vind je enkele praktische organisatorische tips die het leven gemakkelijker maken.

 

1- Het verschonen

Vanzelfsprekend zal je baby vaak verschoond moeten worden, dag en nacht.

Dus moet de plaats waar je hem of haar een schone luier geeft, de juist hoogte voor je hebben (denk aan je rug) en voorzien zijn van alles wat je nodig hebt voor het verschonen.

Als je, net als ik, vindt dat het pak luiers vlakbij (of onder) de verschoontafel echt lelijk is, kun je de luiers in een mooie gekleurde of transparante opbergbox doen.

Als de ruimte in je badkamer het toelaat, is dit waarschijnlijk een van de beste plekken om je baby te verschonen. Zo niet, dan volstaat elke andere tafel in welke ruimte dan ook, als het maar praktisch is. Je moet alles wat je nodig hebt, met een hand kunnen pakken (met de andere hand houd je de baby vast, zodat die niet kan vallen).

Denk eraan om een pedaalemmer vlakbij te plaatsen, want als je met je ene hand de luier vasthoudt en met de andere de baby, heb je alleen nog maar je voet over om de vuilnisbak open te doen!

 

2- De meubels van de kinderkamer, één sleutelwoord: vooruitkijken

Als je borstvoeding geeft, denk er dan aan om een fauteuil met armleuningen in het kamertje te zetten. Je rug zal je dankbaar zijn.

Voor de kleding, raden wij je aan om niet zo’n schattig klein kastje te kopen. Je kind groeit zo snel, dat je er al snel niet meer zijn kleren in zal kunnen ophangen. Een ‘normale’ kledingkast is dan handiger.

Als je voor een commode kiest, kies dan een ‘neutrale’ , en geen kinderlijke, want je zal hem later misschien in een andere ruimte willen gebruiken.

 

3- Speelgoed en knuffels

Je baby wordt verwend en heeft waarschijnlijk al wat speelgoed en knuffels gekregen.

Totdat hij oud genoeg is om ermee te spelen, kun je het speelgoed opbergen in een opbergbox in de kast. En op hoogte natuurlijk.

Om te voorkomen dat de knuffels te stoffig worden, en tegelijkertijd degenen die ze gegeven hebben, plezier te doen, zet je de knuffels om beurten neer. Bijvoorbeeld: de ene week de olifant van oom en de volgende week de beer van oma….

 

 4- Kleding en schoenen

4.1- Als het te klein is

Sentimenteel als we zijn, is het voor ons als ouders vaak erg moeilijk om de eerste schoentjes, de eerste pyjama en de eerste kleertjes weg te doen… Het zij zo. Bewaar ze en doe ze in een opruimdoos met de voornaam van het kind erop.

Tip: zet een doos onderin de kast van het kind waarin je telkens de kleding en schoenen doet die nog mooi zijn, maar te klein geworden zijn.

4.2- Als het te groot is

En de kleding en schoenen die je hebt gekregen en die nu nog te groot zijn?

Bewaar ze in een doos, zodat ze netjes blijven, en kijk er twee à drie keer per jaar in. Haal datgene eruit waarvan u denkt dat het de komende twee seizoenen zal passen.

Algemeen genomen, kun je de bekende regel aanhouden: ‘een ding erin, een ding eruit’. Anders gezegd, voor elk nieuw kledingstuk dat je opruimt in de kast, moet er een oud uit. Zo garandeer je dat je altijd de kastdeuren dicht krijgt!