Soms denkt u dat u uw huisdier beloont door iets te geven wat u lekker vindt. We denken dat hij het zeker lekker zal vinden… Maar sommige voedingsmiddelen zijn gevaarlijk voor uw huisdier!

Melk en zuivelproducten

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is koemelk niet verteerbaar voor volwassen katten en honden. Het kan hevige diarree veroorzaken.

Het is natuurlijk prima om een bodempje yoghurt of slagroom te geven aan uw huisdier, dat zal hem ongetwijfeld erg blij maken. Maar overdrijf niet om het risico van diarree te vermijden.

Honden en katten houden over het algemeen ook wel van een blokje kaas. Dat kan een uitstekende beloning zijn, vooral op leermomenten. Kies echter harde kazen, zonder korst, en geef ze altijd met mate. Een handje geraspte kaas over de brokken kan ook moeilijke eters een eetlust geven.

Chocolade

Denk niet dat u uw hond of kat een plezier doet door hem chocolade te geven! Dit voedsel, zo aangenaam als het is voor menselijke smaakpapillen, is uiterst giftig voor dieren vanwege het theobromine dat het bevat. Hoe hoger de cacaoconcentratie is (90% pure chocolade bijvoorbeeld) en hoe groter de hoeveelheid, hoe gevaarlijker het is voor het dier. Het kan zijn zenuwstelsel en zijn hart aantasten en zelfs de dood veroorzaken.

Pitvruchten

Pitten en zaden zijn giftig voor katten en honden vanwege de cyanogene glycoside die ze bevatten.

Vooral druiven kunnen darmstoornissen en nierfalen veroorzaken.

Avocado is ook bijzonder gevaarlijk, niet alleen vanwege de pit, maar ook omdat hij persine bevat, een giftig element dat het hart en de longen van dieren kan beschadigen. Avocado is rijk aan vet en kan ook leiden tot ontsteking van de alvleesklier van het dier.

Rauwe aardappelen

Rauwe aardappel bevat calciumoxalaat: een gevaar voor de urinewegen van dieren, omdat het stenen kan veroorzaken. Rauwe aardappel bevat ook solanine wat kan leiden tot darmstoornissen. Eens de aardappel gekookt is, is er echter geen bijzonder gevaar. Daarom komt het soms voor in de bestanddelen van honden- en kattenbrokken.

Knoflook en rauwe ui

Knoflook en rauwe uien zijn giftig voor honden en katten: ze tasten de rode bloedcellen aan en kunnen leiden tot braken, tachycardie en ernstige anemie. Eens deze voedingsmiddelen bereid zijn, is er minder risico maar het is toch beter ze gewoon niet te geven.

Noten

Dieren verteren noten moeilijk. Ze zijn rijk aan fosfor en kunnen dus beter vermeden worden. Vooral macadamia- en muskaatnoten zijn bijzonder gevaarlijk: de eerste kunnen koorts of flauwvallen veroorzaken en het hartritme van het dier verhogen; de tweede kunnen hallucinaties veroorzaken.

Koffie

Koffie is net zoals chocolade giftig voor dieren. Cafeïne verhoogt het hartritme en kan tot de dood leiden.

Wat als mijn huisdier een giftig product heeft ingenomen?

Als uw huisdier giftig voer heeft gegeten (of u vermoedt dat dit het geval is), verspil dan geen tijd en bel direct een dierenarts om dit te bespreken. Alleen hij kan u vertellen hoe u moet handelen. U kunt ook contact opnemen met een antigifcentrum.
En omdat voorkomen beter is dan genezen, kunt u erover nadenken om dit gevaarlijke voedsel buiten het bereik van uw huisdier te houden. Bewaar ze het beste in containers die ze niet kunnen openen!