Vandaag de dag zijn er maar weinig honden die de hele dag buiten blijven. Onze hond is een volwaardig gezinslid. Hij is steeds bij ons, slaapt naast de bank, eet in de keuken en mag soms zelfs op bed komen liggen. Maar zijn alle honden wel geschikt om binnen te leven?

Kunnen alle honden in een appartement leven?

“Ik kan geen hond nemen omdat ik in een flat woon, dan wordt hij ongelukkig”, horen we vaak. Dat is goed bedoeld, maar klopt deze redenering eigenlijk wel? In feite niet. Het klopt dat honden eeuwenlang voornamelijk buiten geleefd hebben, maar toch zijn ze er al heel lang aan gewend om in kleine ruimtes te leven. Zelfs zozeer dat de meeste honden zonder problemen in een appartement kunnen leven.

We horen vaak dat alleen kleine honden in een appartement kunnen leven. Ook dat klopt eigenlijk niet. Een kleine hond heeft minder plek nodig en kan zich dus zeker sneller aan zijn omgeving aanpassen. Een grote hond kan dat echter net zo goed, alleen moet u dan wel rekening houden met zijn behoeftes en hem er zo vroeg mogelijk aan laten wennen. Het is natuurlijk altijd lastiger als u van een huis op het platteland verhuist naar een tweekamerflat in de stad!

U moet zich niet afvragen hoeveel vierkante meter uw hond nodig heeft, maar eerder hoelang uw hond elke dag op die vierkante meters doorbrengt. Het is meer een kwestie van tijd dan een kwestie van ruimte. Een hond heeft immers sociale contacten nodig en moet zich zowel fysiek als mentaal kunnen uitleven. Als hij de hele dag alleen zit, wachtend op zijn baasje dat na acht uur weer thuiskomt, wordt hij op geen enkel vlak geprikkeld. Uw hond kan het hier moeilijk mee hebben, zelfs als hij 200 m² ruimte en een tuin heeft. Voordat u een hond kiest, moet u zich afvragen hoelang uw hond elke dag opgesloten zit en hoeveel tijd u vrijmaakt om met hem naar buiten te gaan en aan zijn behoeftes te voldoen.

Welk ras kies ik als mijn hond de hele dag alleen blijft?

Hebt u een appartement of een huis met een tuin? Een hond kan maximaal acht uur per dag alleen blijven en dat is echt wel de limiet. Als u gaat werken en op voorhand weet dat uw hond van ’s morgens tot ’s avonds alleen zal zitten, kiest u best een ras dat redelijk goed tegen eenzaamheid kan: een Chow Chow, een Corgi, een Lhassa Apso of een Pekinees. Sowieso moet u uw hond leren om alleen te zijn zodra u hem in huis neemt.

Welk hondenras kies ik voor een oudere persoon?

Voor een ouder en/of weinig actief persoon kiest u het beste een klein en rustig ras dat niet veel beweging nodig heeft: een Tibetaanse spaniel, een Cavalier King Charles, een Bichon of een Yorkshire-terriër.

Welk hondenras kiest u als u kinderen hebt?

De meeste honden kunnen het goed met kinderen vinden zolang deze niet vervelend tegen hen doen. De Franse bulldog, mopshond of Westie worden ongetwijfeld de beste vriendjes van uw kind! Als u van grote honden houdt, kunt u het beste een Golden Retriever of een Berner sennenhond kiezen.

Welk hondenras kunt u altijd en overal met u meenemen?

Als u een vrij actief leven leidt, regelmatig reist en uw hond graag overal mee naartoe neemt, kunt u het beste een klein ras kiezen: een Chihuahua, een Yorkshire, of een continentale dwergspaniël.

Welk hondenras kiest u als u actief wilt zijn?

Als uw hond binnen leeft maar u toch regelmatig iets met hem wilt doen (lange wandelingen, hondensport, …) kies dan een actief ras: Jack Russell, Shetland Sheepdog, Bretoense Spaniël, …

Welk hondenras maakt niets kapot?

Als u een hond in huis haalt, kan het weleens gebeuren dat hij iets stuk maakt. Vooral als uw hond zich niet regelmatig kan uitleven, is de kans groot dat hij dingen kapot maakt. Om dat te vermijden (hoewel dat nooit 100% lukt), kunt u het beste een hondenras kiezen dat een rustiger karakter heeft of minder behoefte heeft om zich uit te leven dan een Husky, een Mechelse herder, een Australische herder of een Border Collie (bijzonder actieve rassen!). Een aantal rustige rassen zijn onder meer de Pekinees, de Cavalier King Charles, de Maltezer, de Chowchow of de Berner sennehond.

Denk ook aan de hoeveelheid schade die je hond veroorzaakt: ga ervan uit dat de schade altijd minder groot zal zijn als ze veroorzaakt wordt door een kleine hond in plaats van een grote hond. Als een dwergpinscher aan de poten van een tafel knabbelt, zal de schade minder groot zijn dan wanneer een Labrador dat doet … Als uw Chihuahua tegen de tafelpoten plast is de straal veel minder groot dan wanneer een Labrador zijn poot optilt.

 

Als uw hond, ondanks alles, de neiging heeft om dingen te vernielen, is er geen reden tot paniek. Er bestaan genoeg oplossingen: zorg er bijvoorbeeld voor dat hij nergens bij kan (wasgoed, afvalbak, enz.), laat hem alleen in een ruimte of in een grote kooi, geef hem speeltjes om zich bezig te houden of doe een beroep op een hondentherapeut, die u prima kan helpen om het probleem op te lossen.

 

Houd ook rekening met de vacht: een hond met lange haren, zoals een Colley, die zijn vacht in de zitkamer uitschudt nadat hij door de modder gerold heeft, vraagt altijd meer onderhoud dan een kortharige hond zoals een Galgo español.

 

Een ding is zeker: een mooi interieur valt zeker te combineren met een hond!