Lekker ‘s nachts tegen je huisdier aankruipen is heel verleidelijk voor sommige mensen! Maar is dit echt een goed idee?

Zo’n levende knuffel ´s nachts naast je is ongetwijfeld geruststellend. Onderzoekers van de Mayo Clinic in Scottsdale, Arizona, een instelling gespecialiseerd in slaapstoornissen, hebben onlangs aangetoond dat de aanwezigheid van een huisdier ’s nachts zorgt voor een veilig en ontspannen klimaat.

 

Kan een huisdier je slaap verstoren?

Het is niet altijd alleen maar ontspannen: sommige honden snurken zo hard dat je niet in slaap kunt komen en andere huisdieren nemen zoveel ruimte in je bed in dat het voor jou een hele ongemakkelijk nacht wordt. Katten slapen zelden ’s nachts. Ze staan op om te gaan drinken, eten of naar hun kattenbak, te gaan, rond te lopen, te spelen (ook met jouw tenen) en om lawaai te maken!

En voor honden geldt: jouw bed is voor jou, niet voor je hond. Je moet ze aanleren om zonder klagen uit je bed te gaan als je erom vraagt en ze aanmoedigen om in hun eigen mand te gaan. Als een hond jouw bed als zijn territorium ziet, kan hij jou de toegang weigeren en je zelfs bijten!

En hoe zit het met hygiëne?

Veel mensen willen niet dat hun huisdier bij hen in bed slaapt vanwege de hygiëne. Echter, gevallen van zoönosen (ziekten die door dieren worden doorgegeven aan mensen) zijn zeer zeldzaam. Voordat je naar bed gaat, kun je de poten van je huisdier schoonmaken en je kunt hem regelmatig met een anti-parasietproduct behandelen.

 

Wat als ik niet met mijn huisdier wil slapen?

Als je jouw huisdier niet in jouw bed wil hebben, dan geef je hem een mand, een kussen of een bed waar hij zich prettig zal voelen! Plaats deze slaapplaats op een rustige en kalme plek aan je voeteneinde of in een andere kamer.