Het is essentieel dat u uw kat leert om zijn behoefte te doen in een kattenbak. Zelfs als de kat naar buiten kan, kan dit erg praktisch zijn. Hoewel het over het algemeen natuurlijk is, is dit niet altijd simpel en dit is waarom.

Ontlasten in een kattenbak is meestal aangeboren gedrag bij katten. Als u echter een kitten adopteert die er nog niet aan gewend is, moet u hem leren hoe hij de bak moet gebruiken door hem aan te moedigen er op strategische momenten naar toe te gaan. Doe dit bijvoorbeeld als hij opstaat, na elke dutje, of na elke maaltijd. Plaatst hem direct in de kattenbak, laat hem met rust en complimenteer hem als het lukt. Geleidelijk aan zal de kat begrijpen waar hij zijn behoefte moet doen.

Welke bak en welke vulling moet u kiezen voor uw kat?

Deze plek moet natuurlijk nog steeds bij uw kat passen! En dat is een hele uitdaging. “Inderdaad”, verklaart Dr. Stéphane Tardif, doctor in de dierengedragswetenschappen, “katten kunnen erg moeilijk zijn met kattenbakvulling. Concreet kiest een kat binnen zijn leefruimte één of meerdere gebieden om zijn behoefte te doen die voldoen aan bepaalde criteria die van kat tot kat kunnen veranderen: de plaats moet eerder afgelegen en rustig zijn, hij moet er kunnen krabben en zijn behoefte kunnen bedekken of anders moet het oppervlak absorberend zijn. Bepaalde katten zijn tevreden met één plek, andere delen de plekken op. Sommige katten weigeren zelfs een kattenbak te gebruiken die al vuil is.”

De eerste keuze die men moet maken is dus het type korrels. Men kiest liever een strooisel dat absorberend is. Dit biedt het grote voordeel dat het blokjes vormt met de uitwerpselen waardoor deze gemakkelijk verwijderd kunnen worden en de kattenbak schoon blijft. Niet-absorberende kattenbakvulling moet regelmatig vervangen worden; er bestaan tevens systemen met plastic tasjes die de bodem van de kattenbak vullen en het mogelijk maken deze snel en gemakkelijk te verschonen. Biologisch afbreekbare korrels zijn ook interessant. Het volume klei dat wordt gebruikt in de kattenbak genereert namelijk veel afval en deze korrels vormen daarmee vergeleken dus een ecologisch gebaar. Het is wel verstandig eerst te controleren of uw kat de geur wel verdraagt.

Toevoegstoffen om urinegeurtjes te verminderen zijn vaak niet voldoende: ze maskeren de geur wel voor het baasje maar de kat heeft een veel gevoeligere neus. Als de kattenbak ruikt is het vuil en moet het dus verschoont worden.

De keuze van de kattenbak hangt ook af van de smaak van de kat: sommige katten weigeren een plek met geuren, terwijl andere juist hun behoefte uit het zicht willen doen. Voor die katten is de Curver Kattenbak ideaal. Dankzij de gesloten vorm en de verwijderbare klep kan de kat er zijn behoefte doen op een plaats waar hij zich veilig voelt. De bak is praktisch en gemakkelijk schoon te maken dankzij het ladesysteem, wat zowel prettig is voor de kat als voor het baasje! Tot slot moet u weten dat een bijgesloten tray voorkomt dat het afval op de grond terechtkomt, een belangrijk toevoeging, zodat u uw tijd niet hoeft te besteden aan stofzuigen of vegen!

Tot slot, zegt Dr. Tardif, “moet u een kattenbak nemen die ten minste 1,5 keer groter is dan de kat, en het is aanbevolen om één kattenbak meer dan het aantal katten in huis te hebben. Als u bijvoorbeeld twee katten heeft, wordt het sterk aangeraden om drie kattenbakjes op verschillende plekken in het huis te hebben.

U ziet het, kattenbakken zijn geen grapje! Vandaar dat het belangrijk is om de juiste kattenbak te kiezen anders kan het zijn dat uw hele huis ondergeplast wordt…