In de natuur zijn katten solitaire dieren die hoofdzakelijk bezig zijn met het zoeken naar voedsel. Maar huiskatten hoeven zich niet af te vragen waarop ze moeten jagen om hun buikje te vullen. Dat beperkt hun dagelijkse activiteit dus aanzienlijk. Het is aan ons mensen om ze bezig te houden zodat ze toch genoeg bewegen!

 

In de natuur moeten katten per dag een stuk of twaalf muizen vangen om genoeg te eten te hebben. Beeld je eens in hoe lang ze daar wel niet mee bezig zijn! Al die tijd is voor een huiskat ‘verloren’ tijd, aangezien die niet hoeft te jagen voor eten. “In het wild zijn katten het grootste deel van de tijd wanneer ze niet slapen aan het jagen. Maar in huis raakt hun eetbakje als bij toverkracht op regelmatige tijdstippen telkens weer gevuld, en voor de rest hebben huiskatten dus niet echt meer een doel”, vertelt dokter Stéphane Tardif, dierenarts in Neuilly-sur-Seine. “We moeten hun omgeving dus aantrekkelijker maken en de kat stimuleren om dit gebrek aan beweging op een andere manier goed te maken”.

 

Zijn jachtinstinct aanscherpen

Daar bestaan verschillende manieren voor. Een eerste manier is om te investeren in een ‘verhoogd’ eetbakje, of spelletjes die katten verplichten om op zoek te gaan naar hun eten en daarbij hun hersens te gebruiken. “Zoiets zien ze niet als een lastige opdracht, maar als een leuke bezigheid, die meteen ook hun intelligentie aanscherpt en hen verplicht kleine problemen op te lossen”, legt dr. Tardif uit. Je kan ook heel eenvoudig de dagelijkse portie voer van de kat in kleine deeltjes verdelen en die overal in huis verstoppen. Zo wordt de kat gestimuleerd om uit z’n luie mandje te komen en op zoek te gaan naar eten.

 

Spelletjes

Katten kun je ook prima bezighouden met spelletjes: de mogelijkheden zijn legio en ze zijn de moeite waard om eens uit te testen bij je eigen kat. Denk bijvoorbeeld aan een simpele kurk die met een touwtje aan de deur wordt gehangen, een hightech speelgoedje uit de winkel of de alomtegenwoordige plumeau. Dr. Tardif merkt daarbij wel op: “Niet alle katten vinden alle spelletjes of zelfs soorten speelgoed even leuk. Het gaat hier om een leerproces: sommige katten spelen enkel met speelgoed wanneer de mens het laat bewegen terwijl andere katten spontaan voorwerpen apporteren”. Vaak zul je dus verschillende speelgoedjes moeten uittesten om te ontdekken wat jouw kat leuk vindt. En wie niet graag rommel in huis heeft, bergt alles gewoon op in een doos!

 

Een weg naar buiten

De beste manier ten slotte om je huiskat bezig te houden, is natuurlijk om een weg naar buiten te voorzien. “Er kan niets op tegen de kilometers die een kat buiten aflegt om z’n territorium af te bakenen”, vertelt dr. Tardif, maar een deur naar het balkon, het terras of een tuin zal de kat ook al weten te appreciëren. Zorg er dan wel voor dat de buitenruimte veilig genoeg is voor je huisdier!