Kleding berg je keurig op om alles in de beste omstandigheden te bewaren, maar ook om iedere dag opnieuw te genieten van het plezier om te kiezen wat je die dag weer zal aantrekken. Daarvoor zijn er enkele eenvoudige principes en handige gewoontes.

 

Principe 1: berg enkel op wat je ook (echt) draagt

Waarom? Omdat we kledingstukken soms verwarren met

  • herinneringen (een T-shirt uit onze jeugd bijvoorbeeld)
  • ons droomleven (een avondjurk terwijl je nooit een gelegenheid hebt om die te dragen)
  • onze illusies (een jeans in maat 36 terwijl je al 6 jaar lang een 42 draagt)

Al die pareltjes mag je natuurlijk rustig bijhouden (hoewel…), maar zorg er dan voor dat ze niet in de weg liggen van wat je dagelijks draagt. In je kleerkast hang je best enkel wat je ook echt dagelijks draagt. De rest bewaar je in de dozen Textile of UnderTheBed. Zo is alles keurig uit de weg.

 

Principe 2: kleding dient niet enkel om het niet koud te hebben

Wanneer je in de winkel kleding uitkiest, wil je natuurlijk iets meer dan gewoon iets om niet in je blootje rond te lopen of het niet koud te krijgen. Je kiest voor kleur, textuur, iets wat je persoonlijkheid weerspiegelt (sober, opvallend, praktisch, klassiek,…). Dus waarom zou je kleding of accessoires die je geen eer aandoen, bijhouden? Denk bijvoorbeeld aan kleding met vlekken, gaten, verschenen kleuren… Haal alles uit je kast wat je niet (meer) draagt.

 

Principe 3: iedereen maakt fouten…

Maar dat is nog geen reden om jezelf iedere dag te straffen omdat je je vergist hebt, veel te veel hebt betaald voor iets lelijks, je hebt laten gaan toen je je slecht voelde… Allemaal kandidaten om weg te geven of door te verkopen, en doe er dan meteen ook alles bij wat prikt, knelt, wringt of pijn doet.

 

Principe 4: berg je kleding op zoals in de winkel

Zorg ervoor dat je al je kleding en accessoires in één oogopslag kunt zien, net als in de winkel. Zo denk je beter na over het gebruik van de beschikbare ruimte.

 

 

Hoe richt je de ruimte in?

Als de stapel T-shirts en truien te hoog wordt, valt die iedere dag wel minstens één keer om. Probeer daarom om je legplanken dichter bij elkaar te zetten (of om er een paar extra te hangen) zodat je meer opbergruimte krijgt en de stapels kleiner worden.

 

Als je kleding boven elkaar op een kleerhanger hangt, wees dan niet verbaasd dat je plots twee dezelfde broeken of jurken in je kast vindt, omdat je vergeten was dat je er al één had. Hang maximum twee kledingstukken boven elkaar.

Tip: als je je broeken omgekeerd ophangt, dan strijken ze zichzelf door het doorhangende gewicht.

 

Hang je kledingstukken op volgens grootte. Op die manier kun je onder de kortste stukken nog enkele laden of een wasmand zetten.

Stem de vorm van de kleerhangers af op het soort kleding: brede hangers voor zware mantels, hangers met haakjes voor jurken met spaghettibandjes, enzovoorts.

Houd ook rekening met de seizoenen: in de zomer berg je je sjaals, handschoenen en mutsen op in een stevige, goed sluitende doos. In de winter maken die plaats voor je badpakken, zonnebrillen en pareo’s.

De ruimte onder je opgehangen kleding wordt vaak slecht benut omdat die donker en diep is. Dankzij de Multibox op wieltjes (blz. 24) kun je gemakkelijk bij die schoenen of truien waarvan je niet wist waar je ze moest opbergen.

Accessoires en lingerie gaan in laden of mooie doosjes op de planken (Infinity of Knit Collection).

Kies voor T-shirts, pyjama’s, shorts en jeans liever voor planken dan voor laden, want anders verdwaalt er gegarandeerd iets achter in een lade.

 

Nadat we eens grondig door onze kleerkast zijn gegaan en alles ordelijk hebben ingedeeld, bespreken we nu enkele gewoontes die helpen om alles op orde te houden.

 

Gewoonte 1: Berg enkel schone (en indien nodig gestreken) kleding op. Anders komen de motten zich tegoed doen aan je kleding of merk je net voor je wilt vertrekken naar een belangrijke afspraak dat er tomatenvlekken op je nette hemd zitten.

 

Gewoonte 2: Leg je kleding de avond tevoren klaar. Zo zie je tijdig dat je T-shirt toch niet zo mooi bij je broek past. Of dat je je bh erdoor ziet. Om 7 uur ‘s ochtends zie je dat met je slaapogen misschien niet en bovendien heb je dan geen tijd.

 

Gewoonte 3: Draag nooit twee dagen op rij hetzelfde paar schoenen. Schoenen moeten kunnen luchten.

 

Gewoonte 4: Plaats lege kapstokken aan het uiteinde van de ophangstang: zo nemen ze minder plaats in en haken ze niet in elkaar.

 

Gewoonte 5: Ieder z’n kleerkast. Nee, je mag geen plaats van je wederhelft inpikken.

 

By Laurence Einfalt